Reisgids:
Roadtrip met daktent

Voorwoord
Na een waanzinnig avontuur in zomer 2023 kregen wij erg veel vragen over deze reis. Daarom besloten wij om een reisgids te maken over onze roadtrip door Europa met daktent. Volledig uitgeschreven zoals wij het beleeft hebben. Maar ook vol tips en tricks. Alle campings, prijzen, uitstapjes, must haves, paklijsten, meevallers en tegenvallers willen we met jullie delen. Aan de hand van de uitgeschreven route, hoef je zelf enkel de campings te boeken en je kan onze volledige route nareizen of je maakt er je eigen route van. Je kan de route opsplitsen of net zoals wij ervoor kiezen om een langere periode te reizen. We horen natuurlijk graag wat jullie ervan vinden en hoe jullie je volgende trip zullen plannen. Veel lees plezier!
We hadden eerst heel wat twijfels of we deze reisgids wel moesten maken. Maar hier is hij dan toch: onze eigen Europa roadtrip reisgids!
We hopen vele anderen te kunnen inspireren voor hun eigen roadtrip en avontuur door Europa. Maar vooral wensen we heel veel voorpret voor iedereen die onze reisgids leest. We zijn ook wel heel benieuwd naar de plannen die zullen gemaakt worden met behulp van onze tips!

Voor een langere tijd weg
We droomden eigenlijk al een hele poos om eens een langere tijd op reis te kunnen om eens echte vrijheid te ervaren. Dit jaar wilden we geen genoegen nemen met de 20 verlof dagen waar we "slechts" recht op hebben.
Eigenlijk wel gek om te bedenken dat er 52 weken zijn in een jaar en dat er daarvan slechts 4 of 6 weken in een jaar zijn om te doen wat jezelf wil. Al die andere weken hang je eigenlijk af van je werk of school. Waarvan de zondag, onze enige dag samen in de week, meestal al volgepland is. En onze andere vrije dag in de week zit vol met huishoudelijke taken, hobby's en andere verplichtingen.
Dus wij willen voor langere tijd weg. Eens een langere periode zonder tijdsdruk. Maar wat voor ons ook belangrijk was dat we eens konden doorrijden van plek naar plek. Meestal ga je 1 week of 2 weken op reis en heb je tijd om de omgeving daar te ontdekken. Maar eens die periode voorbij is, moeten we het hele eind weer terug. Om dan een volgende reis weer een grote afstand af te leggen en bij afloop een zelfde grote afstand terug. We willen dus kunnen doorrijden.
Dan heb je die lange zomer vakantie... Niet dat we niet houden van de zomervakantie, want ik herinner me als kind hoe zalig ik dat vond om zolang geen school te hebben. Ook nu nog met mijn eigen kids vind ik het altijd zo sneu als die zomer weer voorbij is. In september begint weer die sleur van op tijd opstaan, boekentassen maken, huiswerk maken 's avonds, op tijd naar bed...
Maar als werkende ouder weten we dat die zomer ook een periode is van veel plannen. Opvang, kampjes, speelpleinwerking... Misschien heb jij het voor jezelf, net zoals ik deed, al eens uitgerekend hoeveel zo'n zomer kost.
In de zomer werkte ik steeds 1 maand puur om alle opvang te kunnen financieren. Laat ons zeggen dat ik ervan ben overtuigd dat dit niet de bedoeling kan zijn.
Zo ontstond het idee om 2 maanden ouderschapsverlof op te nemen tijdens de zomervakantie. Hiervan brachten we onze bazen reeds op de hoogte in december 2022.
Iets waarvoor ik vrij snel en gemakkelijker dan eerst gedacht, groen licht kreeg. Helaas verliep het bij Pieter niet zo van een leien dakje. Het duurde zeer lang voordat wij een duidelijk antwoord kregen. Zo lang dat ik eigenlijk al aan het boeken en plannen was, uit schrik dat we anders geen plek zullen vinden in bepaalde regio's.
Maar dus uiteindelijk kregen we alle twee goedkeuring om zomer 2023, tijdens de maanden juli en augustus niet aanwezig te moeten zijn.
YES! We kunnen gaan!

Overnachten tijdens de Europtrip
Een dilemma kwam ons in de staan... Hoe willen we reizen en hoe regelen we de accommodatie?
We hadden geen caravan, geen tent, geen mobile home...
Wat wel als een paal boven water stond was dat we de reis met eigen kracht wilden doen. Geen vliegtuig, trein of bus. We wilden vrij zijn om te gaan en staan waar we wilden.
Een beetje verder zullen we het hebben over ons budget, maar laat ons duidelijk zijn dat budget een hele duidelijke rol speelde in onze beslissingen.
We maakten voor onszelf een lijstje op met de verschillende voor en nadelen van de verschillende mogelijkheden. Alle mogelijkheden werden uitgebreid besproken en zo kwamen we uiteindelijk tot de beslissing om voor een daktent te kiezen.
Caravan:
We hebben onze caravan niet meer, deze hadden we na onze verhuis naar ons huis verkocht. Dit uit praktische overwegingen. Dus speelden we even met het idee om zelf opnieuw een caravan te kopen. Een kleiner, op te smukken model. Natuurlijk komt hier de prijs van de aankoop er weer bij en ook het budget die nodig zal zijn om het op te smukken.
Reizen met een caravan betekend dat we ons huisje altijd bij hebben. Het is voorzien van keukentje en je bed staat zogoed als altijd klaar. Er is opbergruimte en je zit lekker droog bij regenweer.
Wat ons minder fijn leek aan reizen met een caravan, achter The Beast zou het geheel een lang getrek worden. Daarnaast zou deze combinatie meer ruimte in beslag nemen op een ferry. Zodus maakt het zo'n overzet ook duurder. Als we onderweg een tussenstop willen maken is het moeilijk om met een caravan te kunnen parkeren. Tenslotte is het ook nog afhankelijk van het totale gewicht van de auto met het getrek of ikzelf (Delphine) hier ook mee mag rijden of niet. Alleen Pieter heeft hiervoor het juiste rijbewijs.
Daktent:
Sinds een paar jaar flirtten we met het idee om te reizen met daktent. Lekker hoog en droog zitten en kunnen genieten van mooie uitzichten vanop die hoogte. Zo lig je niet op de grond wat nadelig kan zijn als de grond oneffen of heel erg nat blijkt te zijn. Sukkelen met piketten is hier zeker niet aan de orde. Een daktent heb je altijd bij je aangezien het als bagage bovenop de auto staat. Een daktent lijkt ons comfortabel en ruim. Een voordeel is dat er eventueel matrassen en slaapzakken kunnen blijven liggen in de tent wanneer deze is toegeklapt.
Met de komst van The Beast (onze auto, een Mitsubishi L200) leek die droom om met daktent te kunnen reizen, voor het eerst een mogelijkheid.
Het nadeel van reizen met een daktent is dan weer dat The Beast niet voorzien was van de juiste dakdragers en dat de auto hierdoor ook een stuk hoger zou zijn. Met een daktent op ons dak zullen we moeilijk kunnen binnenrijden in parkeergarages. In openbare parkeergarages is er meestal een hoogte beperking van kracht. Natuurlijk moesten we onder ogen zien dat we telkens een trapje op en af zullen moeten klimmen om naar het toilet te gaan. Zeker te overwegen aangezien we met jonge kindjes op pad gaan.
Tenslotte moest onze bankrekening weer worden aangesproken voor de aankoop van een daktent.
Gewone tent:
Een gewone 4 persoonstent leek ons lange tijd de ideale oplossing omwille van de veel lagere aankoopprijs dan de andere mogelijkheden. Het leek ons ook gemakkelijk om mee te nemen in de koffer van de auto. Meteen werd dit ook wel een beetje een nadeel als je gaat bedenken wat er allemaal in de koffer moet. Al die spullen nemen echt wel heel veel plaats in beslag.
Al snel leek het ons zeer oncomfortabel om te slapen op de grond, indien deze hard, hobbeling of nat kan zijn. Steeds opnieuw alles opstellen en opruimen leek ons ook geen goed idee en een heel gedoe. Vooral het sukkelen met piketten om deze in de grond te slaan was dan voor Pieter een echte afknapper.
Beslist!
Uiteindelijk hakte Pieter de knoop door. Hij kocht als verrassing voor mijn verjaardag een daktent. Een fel blauwe Fjordsen light 220. Want laat ons eerlijk zijn... dat was toch wat ons het leukste en praktische leek.
Budget
Misschien is het budget wel het puntje waar de meeste vragen bij komen. Maar het grappige is: de mensen vragen het ons nooit op de man af. Wat natuurlijk wel logisch is, want je gaat ook niet op de man af vragen hoeveel iemand op zijn loonfishe heeft staan. Maar aan de hand van alle vragen die we krijgen merken we dat het voor veel mensen allemaal heel onhaalbaar lijkt. Vooral financieel dan.
Pas op! Enige tijd geleden dachten wij er ook zo over. Maar we hebben enorm veel opzoekingswerk gedaan om hierin duidelijkheid te scheppen.
Dus misschien wel de allerbelangrijkste tip die we hier geven voor het plannen van zo'n reis;
Stel eerst jezef de vraag; Wat verwachten wij van deze reis? Wat vinden we belangrijk? Waar liggen onze prioriteiten?
Wij wilden deze reis in eerste instantie maken om meer tijd te hebben voor elkaar. Dat was eigenlijk het allerbelangrijkste. Maar we wilden ook op eigen,kracht door Europa en hadden zin in avontuur en het simpele leven.
Dus wij gingen niet opzoek naar een reis waar veel luxe aanwezig is en intertainment. We zouden onszelf en de kids intertainen. Zo zijn we echt op elkaar aangewezen en komt daar niemand anders tussen. Wij wilden gewoon ons tafeltje uitklappen en gezellig samen ons potje koken en verorberen onder de sterrenhemel naast The Beast. We proeven graag eens van de lokale specialiteiten, maar we hoeven daarvoor niet op restaurant te gaan. We waren bereid om onze kleren een keer een dagje langer aan te doen zelf met vlek, want een wasmachine was niet steeds voorhanden, maar er was ook geen ruimte voor meer kleren.
Wij hadden op het moment dat we beslisten om te gaan geen spaarpotje liggen. Misschien niet iets om trots op te zijn, maar ik wil hier eerlijk zijn en laten zien dat iedereen kan gaan. Als je verlangen groot genoeg is, lukt het je wel. Ook met kindjes.
Als je verlangen groot genoeg is, lukt het je wel.
Wij woonden nog maar recent in ons huisje, waar we elke cent die we hadden in hebben gestoken. Dit in de overtuiging dat we geen hoge lenig meer wilden. In het eerste jaar in ons nieuwe huis, hadden we ook enkele financiele tegenslagen.
Toen we beslisten om te gaan, moesten we nog beginnen sparen.
Naast het feit dat we enorm gemotiveerd waren met zicht op de reis, ging sparen een stukje makkelijker.
Ik heb hieronder enkele besparingstips voor jullie. Het lijken misschien soms pietluttige stapjes, maar ik raad je aan om deze maal het aantal keer te doen dat je normaal zou betalen en deze te herleiden naar 1 maand.
Bijvoorbeeld:
Een middaglunch wanneer je 5 dagen in de week werkt.
Wanneer je per middag +/-€10 besteed, dan is dat €200!!! per maand.
Spaartips:
- Probeer het maximum per maand aan de kant te zetten.
- Denk na bij elke aankoop (heb ik dit echt nodig? Is de aankoop in functie van de reis?
- Ga eens na welke abonnementen je lopen hebt. Internet, telefoon, tijdschriften, ... Er is vast een mogelijkheid om deze stop te zetten of aan te passen. Bekijk bijvoorbeeld eens je GSM abonnement, misschien is dat abonnement met minder data ook voldoende en een stukje goedkoper.
- De droogkast minder gebruiken en alles op een wasrek laten drogen.
- We hebben vast allemaal spullen die niet langer gebruikt worden. Denk er dus eens over na om deze te verkopen of sta op een rommelmarkt.
- Kies eens rapper voor de fiets in plaats van de auto
- Zorg dat je tijdens de lunchpauze een eigen brooddoos of lunchpakket bij hebt. Reken maar eens uit hoeveel je zal besparen indien je elke middag je lunch zou gaan afhalen of iets zou kopen in de plaatselijke supermarkt.
- Kook meer zelf op basis van de seizoensgroenten of andere producten die op dat moment in promotie zijn. Afhaalmaaltijden zijn duur en dat loopt snel op.
- Drink water uit de kraan. Daar betalen we tenslotte voor. De gekende watermerken zijn tenslotte geen producenten van water maar producenten van flessen die ze vullen met water. Ons kraantjeswater is perfect drinkbaar. Ben je niet zeker kan je dit laten testen bij de apotheker.
- Ga boodschappen doen in 1 vaste winkel. Daar weet je alles staan en wanneer je weet wat je allemaal nodig hebt ga je minder in de verleiding komen om dingen te kopen die je anders nooit koopt. Ga dus ook niet met een lege maag naar de winkel, want dan koop je makkelijker omdat het er lekker uitziet of omdat je er zin in hebt. Op deze manier koop je enkel wat je echt nodig hebt en worden overbodige aankopen vermeden.
Dagbudget tijdens de roadtrip:
Het is belangerijk om op voorhand een dag budget voor de roadtrip vast te leggen. Op deze manier weet je ook wat je uitendelijk moet gespaard hebben voor vertrek.
Een dagbudget bepalen is natuurlijk best wel lastig, zeker als er weinig info te vinden is over anderen die je zijn voorgegaan om ook zo'n reis te maken. (Dat is dan ook de reden waarom ik het graag met jullie deel en dus deze reisgids geschreven heb).
Maar eerst wil ik graag nog eens wijzen op wat ik eerder schreef. Het hangt ook allemaal af van wat je precies van deze reis verwacht of wat je wensen zijn!
Wij hielden als basis rekening met een gemiddelde camingprijs per nacht en een €20 à €25 aan eten. Want we zijn van plan zelf budget vriendelijk te koken en boodschappen te doen in een supermarkt. Met nog tanken en ruimte voor activiteiten kwamen wij tot een €115 per dag voor 4 personen.
Uiteindelijk betaalden we het volgende tijdens deze reis:
=> Campings: €1838.95
=> Activiteiten: €1377
=>Tanken: €1180.11
=> Boodschappen: €716
=> Ferry's en bus: €310
=> Tol: €121.70
=> Andere: €200.30 (Nieuw matrasovertrek, sletsen Xandres, waterschoenen, spanbanden voor de daktent, toiletbezoekjes, souvenirs ..)
Onze Europtrip van 50 dagen koste dus in totaal: €5744.06
Dus kwamen we op een €114.89 per dag
Had dit goedkoper gekund? Wellicht wel. Maar dan hadden we in eerste instantie niet moeten reizen in het hoogseizoen. Doordat we in de zomermaanden juli en augustus onze roadrtip deden, betaalden we veel meer voor de campings. Hadden we gekozen voor een route in 1 land, dan hadden we wellicht minder benzine verbruikt. Want zoals je kan zien is dit toch wel 1 van onze grootste kosten posten. De activiteiten waren het stuk voor stuk waard en bezorgden ons onvergetelijke momenten. We gingen wel af en toe eens een plaatselijke delicatesse proberen en gingen dus eens op restaurant, wat we dus als activiteit incalculeren. Dat hadden we kunnen vermijden, maar het heeft ook onze reis gemaakt tot wat het geworden is.
Dat is ook een deel waarom reizen zo magisch is.


Onze route
Dan zijn we eindelijk aan het punt gekomen waar jullie op zitten te wachten!
Hoe bepaal je de route?
Onze route werd bepaald door enkele bestemmingen die we zeker wilden aan doen. We wilden absoluut naar Zweden, maar ik droomde ook al lang van Slovenie en Kroatie.
Dus je ziet het was een beetje van het ene uiterste naar het andere. Alles wat we tussen in zouden zien en passeren werd vooral bepaalt door heel veel opzoekingswerk naar de verschillende streken en regio's.
Zo mochten Kopenhagen en Berlijn niet ontbreken aan onze roadtrip. Verder hadden we ons voorgenomen dat de ritten ook niet te lang zouden zijn. Dit vooral om de kindjes hun interesse in het avontuur te behouden. Als ze verschillende dagen lange tijd in de auto zouden moeten doorbrengen, dan spreekt het voor zich dat ze zich zouden beginnen vervelen of dat ze de reis al snel saai zouden gaan vinden. Natuurlijk zorgen we voor genoeg interainment, maar hier vertel ik in een volgend puntje meer over. Hoewel we de eerste dagen langer in de auto zaten dan de rest van de reis. We kozen ervoor om het op deze manier te doen omdat, je kent het wel: dat gevoel van "we zijn nu eindelijk weg!" en het gevoel van ver weg van huis te zijn.
Uren onderzocht ik onze route en de kaarten van de verschillende landen. Eens we bepaald hadden welke regio's ons aanspreken om te bezoeken en wat we waar allemaal konden doen, ging ik stipjes zetten op de kaarten. Daarna bestuudeerde ik de route om op die manier beslissingen te gaan nemen.
Dan worden er keuzes gemaakt welke plekken er hoger op ons verlanglijstje staan dan andere en op die manier kwam onze 'rij'route tot stand.
Hieronder vind je onze reisroute
Aandehand van onderstaande informatie zou jij dus de zelfde route kunnen afleggen als wij en hoef je enkel de camping te boeken. Hou rekening met het feit dat de campings zeer uiteenlopend zijn. Van luxe campings tot iemands achtertuin.
- Brugge
Rit: 6u35 (zonder tol)
(Rit is telkens van huidige bestemming (Brugge) naar volgende bestemming (Bremen))
- Bremen, Duitsland
2 nachten: Hullener Hof
27751 Delmenhorst/Hasbergen bei Bremen Duitsland
(Geboekt via HomeCamper, Campspace)
Rit: 6u10
- Frederikshaven, Denemarken
2 nacht: Camping Nordstrand
Apholmenvej 40
Frederikshavn 9900
Ferry: 20u15 - 23u30 Stenaline
- Göteborg, Zweden
1 nacht: Wildkampeerplek
Rit: 3u30
- Arjang (Lake Stora Bor) Zweden
2 nachten: Camping Grinsby
Rit: 4u15
- Habo:
2nacht: Axamo beach en Camping
Axamo Skogsvag 1
55594 Jonkoping, Zweden
Rit: 1 uur
- Store Mosse
3 nacht: Värnamo camping
Rit: 1uur
- Elkfarm Markaryd
Onderweg van Värnamo naar Malmö maakten we een tussenstop om een elanden safari te doen. We wilden Zweden niet verlaten zonder deze impressionante dieren te zien.
Rit: 2 uur
- Malmö
1 nachten: Ställplats Lindhem
Lindhemsvägen 26-19
235 91 VELLINGE
Olle Lindblad tfn +46700723040
Rit: 40 min
- Kopenhagen, Denemarken
We bezochten Kopenhagen, maar verbleven er niet op een camping.
Rit: 1uur 45min
- Rodby
1nacht: Maribo So Camping
Bangshavevej 25, 4930 Maribo Denemarken
Rodbyhaven - Puttgarden (Ferry overzet)
9u45 scandlines (10u30 aankomst)
Rit: 2uur (We maakten een tussenstop in Wismar voor een rustdagje aan het strandalvorens naar de camping te rijden)
- Carinerland, Mecklenburg voor Pommeren Duitsland
1 nacht: Steinhagener Dorfstrasse 9
18233 Carinerland
Duisland
(Geboekt via HomeCamper, Campspace)
Rit: 3uur
- Potsdam
We bezochten potsdam maar verbleven in de buurt van Berlijn.
Rit: 45min
- Berlijn Duitsland
2 nachten: De Havel-Vissen
We boekten deze via HomeCamper, campspace. We kozen deze plek omdat dit goedkoper was dan een camping in de buurt van Berlijn. Maar laat ons eerlijk zijn: het was niet het meest idyllische plekje.
We stonden letterlijk op iemands oprit in een woonwijk. Er waren helemaal geen voorzieningen. Voor als gezin met 2 kids met daktent, was dit alles behalve ideaal. Misschien met een zelfvoorzienende campervan zou dit wel een goed plekje kunnen zijn. Gelukkig was er een openbaar toilet in de plaatselijke supermarkt op 2 minuten wandelen. Op deze manier konden we toch naar het toilet gaan en even onze tanden poetsen. Niet tegenstaande dat deze al volledig betaald was, had ik voor deze locatie liever wat meer betaald om op mijn gemak te staan en om alle faciliteiten van een camping te kunnen nuttigen.
rit: 4u20
- Regensburg, Duitsland (Beierense Woud)
3 nachten: Aspergekwekerij Kügel
Abensberger Strasse 2
93326 Sandharlanden
Duitsland
Deze boekten we ook via HomeCamper, campspace. Hier waren er wel toiletten en wastafel aanwezig, maar geen douches. Een super leuk plekje voor de kids. Maar na onze 2 nachten in Berlijn had een douche hier wel leuk geweest....
- Hallstatt
- Flachau(Salzburgerland) Oostenrijk
4 nachten 23-27/07
See- Camping Eben
Badeseestrasse 54
5531/ Eben im Pongau
- Bled, Slovenië (Lake Bled - Ljublijana)
4 nachten 27/07-31/07
Camp Danica
Triglavska 60,
4264 Bohinjska Bistrica, SI
- Plitvece meren
1 nacht 31/07-1/08
Big Bear Plitvice Nature Resort
- Opatija
2 nachten 1/08-3/08
Opatija Camping
Liburnijska 46, 51414 Ičići, Croatia
Rit: 2u
- Pula
3 nachten 3/08-6/08
Camping Brioni sunny camping
Puntižela 155, 52107, Pula, Kroatië
- Triëst, Italie
2 nachten 06/08-08/08
campeggio Obelisco
Strada Nuova per opicina 37
34151 Trieste
rit: 1u45
- Dolomieten, Italië
4 nachten 08/08-12/08
Camping le Bocole
V. Canale 7
32012 Forno di Zoldo
Rit: 3u30
- Innsbruck, Oostenrijk (Stubaital grootste rodelbaan Europa)
2 nachten 12-14/08:
Camping Hall in Tirol
Scheidensteinstrasse 24
6060 Hall in Tirol Oostenrijk
- Sulzberg
3 nachten 14-16/08
Camping Öschlesee
Moos 1, D-87477 Sulzberg
- Rust, Duitsland (Europa - Park)
3 nachten 16-20/08
(Last minute geboekt, adres vergeten..)
- Brugge



Paklijst
Wat neem je allemaal mee op zo'n reis. Je kan je wel inbeelden dat kamperen met kids met een daktent wel wat voorbereiding vraagt. Maar als je nu met of zonder kinderen gaat reizen, je wil het liefst op vanalles voorzien zijn en zeker zijn dat je geen belangerijke zaken vergeet.
Daarom maakte ik een heel compleet paklijstje tijdens onze voorbereidingen, maar met de ervaring werd het lijstje al een stukje langer. Graag wil ik deze met jullie delen!
Maak jouw eigen website met JouwWeb